top of page

Programma editie 2023

Ontdek hier de artiesten en het concertprogramma van de derde editie. Klik op de naam van de artiest voor meer info.

ZATERDAG 17 JUNI OM 19u30:
PAUL HEYMAN (cello) & MATTHIEU IDMTAL (piano)

paul22.jpeg

Programma:

  • Sergei Rachmaninov : Sonate voor cello en piano in sol klein Op. 19

  •  Edvard Grieg : Sonate in la klein Op. 36

Cellist Paul Heyman en pianist Matthieu Idmtal, beiden laureaat van de prestigieuze Supernova-wedstrijd georganiseerd door Klara, vonden elkaar in hun passie voor kamermuziek en slaan de handen in elkaar om een recitalprogramma te brengen met twee meesterwerken uit het repertoire voor cello en piano.

In 2023 vieren we 150 jaar Sergei Rachmaninov, één van onze grootste pianisten en componisten. Een uitgelezen kans om zijn prachtige sonate voor cello en piano tot bij het publiek te brengen.
De cellosonate Op. 19 ontstond na een lange periode van depressie waarin Rachmaninov zelfs overwoog het componeren volledig op te geven wegens een gebrek aan erkenning bij zowel het publiek als de pers, wat een grote impact had op zijn moraal en inspiratie.
Gelukkig heeft hij dit niet gedaan, want in dezelfde periode dat de componist zijn cellosonate componeerde, voltooide hij ook zijn tweede pianoconcerto. Dit werk werd, net zoals de cellosonate, zo goed onthaald dat het meteen zorgde voor zijn internationale doorbraak en de sleutel was tot een succesvolle carrière.
De sonate voor cello en piano staat erom bekend een aartsmoeilijke pianopartij te bevatten, te vergelijken met een pianoconcerto. De piano heeft dus absoluut geen begeleidende rol, en de instrumenten zijn perfect uitgebalanceerd waarbij de piano vaak een melodie aanbrengt die dan verder door de cello ontwikkeld wordt. Een bruisende sonata waarbij voor beide instrumenten de limieten worden opgezocht en de zo herkenbare laat-romantische stijl van Rachmaninov helemaal tot uiting komt.

Rachmaninov werd, zeker op jongere leeftijd, erg geïnspireerd door de Noorse componist Edvard Grieg. Grieg was zelfs zo een voorbeeld voor Rachmaninov dat zijn eerste pianoconcerto gebaseerd is op dat van Grieg. Hoort u de gelijkenis tussen beide componisten ?
Net zoals bij Rachmaninov schreef Grieg zijn cellosonate na een lange periode zonder componeren, in zeer gelijkaardige omstandigheden waarover hij zelf schreef : ‘ik ben spiritueel en fysiek onwel, en beslis om de paar dagen om nooit nog een noot te componeren.
Maar gelukkig beet ook Grieg door, en zijn we hem erg dankbaar dat wij nu kunnen genieten van dit unieke meesterwerk in het repertoire. Brahms schreef over de sonate : ‘het is een wonderbare sonate, die warmhartige charme combineert met vreugdevolle opwinding.’

 
ZONDAG 18 JUNI OM 15u30:
DUO MAISKY-TROULLOS (piano & fagot)

(c) Andrej Grilc-07387.jpeg

Programma:

  • G. Verdalle, Reverie en sol majeur op.24

  • C. Saint Saens, Cantabile Aria, extrait de Samson et Dalila

  • E. Bloch, From Jewish Life

  • C. Saint Saens, Sonate for Bassoon and Piano 

  • B. Bartok, Roumanian Folk Dances  

  • P. I. Tschaikovsky, None but the Lonely Heart 

  • A. Scriabin, Romance  

  • S. Rachamaninoff, How fair this spot 

  • De Falla Sept chansons populaires espagnoles 

ZATERDAG 24 JUNI OM 19u30:
FLORESTAN BATAILLIE

Foto: Kevin De Borger

Klassiek pianist, componist en muziektheatermaker Florestan Bataillie bracht onlangs een eerste soloalbum uit met zijn verzameld werk voor piano solo. Naast het uitvoeren en interpreteren van werken uit het grote klassieke repertoire voor nagenoeg alle bezettingen waar een piano in betrokken is knutselt Florestan graag met de muzikale bouwstenen om er eigen verhalen mee te vertellen. Dit album is de neerslag van zijn creatieve uitspattingen tussen 2019 en 2022. Hij is schatplichtig aan tal van muzikale inspiratiebronnen uit verschillende stromingen van de westerse (klavier)muziek. Er zijn invloeden hoorbaar van Debussy en Satie, over Glass tot Bartók. Zijn muziek is uit het leven gegrepen en tracht alledaagse gebeurtenissen of situaties die indruk op hem maken in klank te capteren. Een geurig kopje ochtendkoffie, een dagdroom waar je plots uit ontwaakt en waarvan je niet meer weet hoe je erin beland bent of een klein winterdipje. Maar net zo goed is het een hedendaagse kijk op bijvoorbeeld een piano-etude of een setje preludes.

Op die manier tracht hij de brug te slaan met de traditie en opent hij voorzichtig en nieuwsgierig een raam op morgen.

ZONDAG 25 JUNI OM 15u30:
iTRIO (ALICE VAN LEUVEN, MARC TOOTEN & OLSI LEKA)

Meer informatie over iTrio vind je hier.

Programma:

Franz Schubert: Strijktrio in Bes D471
Ludwig von Beethoven: Serenade in D op.8
Jean Cras: Strijktrio

bottom of page