Programma editie 2024
Ontdek hier de artiesten en het concertprogramma van de vierde editie. Klik op de naam van de artiest voor meer info.
ZATERDAG 20 APRIL OM 19u30:
CONSTANTIN MACHEREL (cello)
Het cello solo recital van Constantin Macherel opent met één van de bekendste meesterwerken van Johann Sebastian Bach, namelijk zijn eerste suite voor cello solo. Deze optimistische start wordt abrupt afgebroken door een zeer contrasterend werk ‘Lamento’ dat Constantin Macherel, die naast cellist ook componist is, afwerkte in 2016. Lamento is een Italiaanse muziekterm die zoveel betekent als klaagzang. Constantin gebruikt de distortie van harmonie en dissonanten als manier om het lijden en resignatie uit te drukken.
Na een korte pauze horen we de eerste cellosuite van Benjamin Britten, één van de meest bijzondere en interessante werken uit de celloliteratuur van de twintigste eeuw. Britten schreef een zeer fantasierijke en originele suite in zijn zo unieke taal, welke hij opdroeg aan de legendarische cellist Mstislav Rostropovich. Dit verklaart meteen waarom we in het laatste deel een invloed horen die van Prokofiev of Shostakovich zou kunnen zijn, twee componisten die ook werken opdroegen aan Rostropovich.
Dit alles om het concert te eindigen waar we begonnen zijn : bij Johann Sebastian Bach. Deze keer met zijn laatste en meest virtuoze cellosuite in re groot, die origineel voor een vijfsnarige cello gecomponeerd werd maar vandaag meestal op een gestandaardiseerd instrument gespeeld wordt. Dit brengt de nodige acrobatiek met zich mee die in combinatie met de toonaard van re groot voor een helder en glorieus einde zorgt.
Programma:
-
J.S. Bach : Suite voor cello solo Nr. 1 in sol groot BWV 1007
-
Constantin Macherel : Lamento (2016)
-
Benjamin Britten : Suite voor cello solo Nr. 1 Op. 72
-
J.S. Bach : Suite voor cello solo Nr. 6 in re groot BWV 1012
ZONDAG 21 APRIL OM 15u:
TINEL ENSEMBLE
Het Tínel Ensemble zag het levenslicht toen zes jonge getalenteerde muzikanten elkaar ontmoetten op LUCA School of Arts in Leuven. Er ontstond een sterke vriendschap, gedreven door een gedeelde passie voor muziek. De band die ze smeedden, vormt de kern van dit ensemble. Hun liefde voor muziek klinkt door in hun muzikale samenspel!
Dit ensemble speelt in een breed scala aan bezettingen, met strijkkwartet, klarinet en piano als bouwstenen.
Door hun uniek en gevarieerd klankenpalet, dompelen ze hun publiek onder in de veelzijdigheid van kamermuziek.
In 2022 betoverden ze het publiek met hun debuut, 'Roaring Twenties', en schitterden ze op gerenommeerde locaties zoals Flagey en Amuz. Ze werden opgemerkt en uitgenodigd voor o.a. Kamermuziek Jong Vlaanderen Festival, VeelbeLEUVENd (30CC Leuven) en Piano's Maene.
De zes twintigers brengen in hun nieuw programma ‘Roaring Twenties’ werken van klassieke grootmeesters (o.a. Mozart, Prokofiev en Khachaturian en Gershwin), geschreven toen de componisten zelf nog maar twintigers waren. Het jeugdige ensemble zorgt voor een dynamische sfeer door in wisselende bezettingen op het podium te staan. Deze variatie is hun grote troef en maakt hun concerten dan ook uniek: op het podium spelen ze als duo, trio, kwartet en sextet.
Prélude jong talent :
Hendrik De Ryck (cello, 13 jaar) & Jef Kolacny (pianist Tinel Ensemble)
-
M. Bruch : Kol Nidrei, Op. 47
Programma:
-
Strijkkwartet nr. 15 in re klein (K. 421) - W.A. Mozart
-
Drie preludes voor klarinet en piano - G. Gershwin
-
An American in Paris - G. Gershwin
-
Trio voor klarinet, viool en piano (op. 30) - A. Khachaturian
-
Ouverture op Hebreeuwse thema’s (op. 34) - S. Prokofiev
Dit concert wordt gesteund door Stichting Robus
ZATERDAG 27 APRIL OM 19u30:
SUSATO TRIO
We beginnen dit concert met Beethovens Zesde Piano Trio, in Eb, Opus 70, No. 2, een meesterwerk dat de luisteraar meeneemt op een reis door een rijke muzikale landschap. Gecomponeerd in 1808, weerspiegelt dit trio de diepgang en expressiviteit van Beethovens romantische periode.
Dit zesde piano trio is een meesterwerk dat de volwassenheid van Beethovens artistieke visie weerspiegelt. Het verenigt krachtige emoties met subtiliteit en elegantie, waardoor het een onvergetelijk werk is in de wereld van de kamermuziek.
Vervolgens zult u het Piano Trio No. 2 van Borys Lyatoshynskyi horen. Dit pianotrio werd in 1942 gecomponeerd en bestaat uit vier delen. Het begint met een krachtige Maestoso met veel uitstraling, tot aan de laatste maten, die verrassend zacht pizzicato eindigen. Het tweede deel, Andante sostenuto, geeft Lyatoshinsky als ondertitel 'Ballade'. De piano brengt een droevige, treurige melodie alleen voort voordat de strijkers binnenkomen, waardoor de stemming verandert in een soort griezelig gevoel, dat wordt gevolgd door een lange, dramatische episode die wegsterft met onheilspellende akkoorden laag in het register van de piano. Daarna volgt een Intermezzo, Allegretto pastoral, quasi allegro. Het is een eigenzinnige, mysterieuze dans. De finale is langer dan de eerste drie delen samen. Het is gemarkeerd als 'Thema en variaties'. De piano presenteert het hele thema zelf. Dit wordt gevolgd door 11 prachtige, contrasterende variaties en een coda. Het Piano Trio van Borys Lyatoshynskyi is een uitnodiging om zijn unieke muzikale taal te verkennen en getuige te zijn van de rijkdom van Oekraiense klassieke muziek. Het blijft een boeiend werk dat zowel ervaren luisteraars als nieuwkomers in de wereld van kamermuziek zal aanspreken.
Programma:
-
Pianotrio No. 6 in Eb, Op. 70, No. 2 - Beethoven
-
Pianotrio No.2 - Lyatoshynskyi
ZONDAG 28 APRIL OM 15u:
TONY NYS (altviool) & VERONIKA ILTCHENKO (piano)
Altviolist Tony Nys en pianiste Veronika Iltchenko brengen het prachtige, maar te weinig gehoorde repertoire voor altviool en piano onder de aandacht. Hun glansrijke samenspel leidt tot expressieve uitvoeringen die de gekozen werken volledig tot hun recht laten komen. Muzikale perfectie gaat hand in hand met een spontane muzikale beleving; alsof de muziek op het podium ontstaat.
Ze brengen op Averbode Klassiek een programma dat twee Oost-Europese sferen tegen elkaar uitspeelt: een uitbundige en een sombere.
Het lichte en ontspannen Little Summer Music van de beroemde Estse componist Pēteris Vasks vormt een zonnig tegenwicht voor wat volgt. Het is een energieke compositie die laveert tussen verdriet en helderheid, om uitbundig te eindigen. De Sonate voor altviool en piano is de geladen laatste compositie van de Russische componist Dmitri Shostakovich, met de moed der wanhoop geschreven op zijn doodsbed. Toch klinkt er ook hoop aan het einde, zoals zijn veel jongere weduwe, Irina, vertelde aan Tony. “Er is altijd hoop”. Shostakovich droeg de sonate op aan de altviolist Fiodor Druzhinin, die hij aan zijn doodsbed riep, om hem nog de allerlaatste aanwijzingen te geven. Met het Danel Quartet volgde Tony verschillende master classes bij Druzhinin in Moskou, een dankbare gelegenheid om zijn benadering van de componist helemaal uit te diepen. Fascinerend hoe Shostakovitch ondanks menige aanvaringen met het regime in Moskou, er toch in slaagde om zijn grensverleggend oeuvre bij elkaar te componeren, Impromptu, een kort werk dat pas in 2017 werd ontdekt in de archieven in Moskou, is een natuurlijke afsluiter van het recital, dat nog maar eens laat horen dat achter de wolken de zon altijd schijnt, voor Shostakovitsj. En voor het publiek.
Programma:
-
Little Summer Music - Vasks
-
Sonate voor altviool en piano, Op. 147 - Shostakovich
-
Impromptu, Op. 33 - Shostakovich